Color the Village 2022

COLOR THE VILLAGE 2022. Peste 400 de voluntari s-au reunit în satul bănățean Fărășești din județul Timiș în perioada 9-11 iunie 2022. Timp de trei zile ei au reparat și zugrăvit fațadele a 30 de case.

Sute de oameni din toate colțurile țării, dar și din străinătate au sosit în acest sfârșit de săptămână la Fărășești, în comuna Pietroasa, județul Timiș pentru a lua parte la Color the Village, evenimentul care își propune an de an, să renoveze 30 de fațade dintr-un sat din Banat. Organizatorii estimează că la eveniment s-au implicat peste 400 de voluntari unici, la care se adaugă numeroși localnici, cumulând în total peste 8000 de ore de muncă.

„Fărășeștiul este un sat extraordinar, și am dorit să arătăm tuturor adevăratul său potențial, prin a-i pune în valoare casele și porțile frumos decorate, amplasarea într-un cadru natural atrăgător, bucatele tradiționale, astfel încât să creăm bazele unui turism sustenabil pentru comunitatea locală”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Trei zile de muncă asiduă

În decursul celor 3 zile de eveniment au fost refăcute 30 de fațade, câteva dintre ele fiind ale clădirilor importante pentru comunitate, cu funcțiuni publice. Școala a fost zugrăvită de o echipă de voluntari formată din angajați ai Consiliului Județean Timiș, iar o echipă de voluntari ai Prefecturii Timiș a lucrat la o casă amplasată în zona centrală a satului. Grădinița a fost de asemenea zugrăvită, iar o echipă de tineri voluntari de la Liceul de Arte din Timișoara a realizat pe aceasta o pictură murală. Toate clădirile din centrul satului sunt acum renovate.

În cadrul proiectului a fost inclusă și moara de apă din localitate, singura de acest fel care se mai păstrează în județul Timiș, aflată în stare avansată de degradare. O echipă de voluntari a lucrat trei zile pentru a o repune în valoare, decolmatând roata verticală și amenajând-o ca pe un mic muzeu.

Comunitatea baptistă din localitate s-a mobilizat și a zugrăvit complet biserica baptistă nouă, de mari dimensiuni, iar voluntarii au format o echipă pentru a salva biserica baptistă veche de la 1936.

Pe tot parcursul evenimentului, voluntarii au avut parte și de mese gătite tradițional, cu sprijinul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș. De asemenea, la finalul evenimentului, cu ajutorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și a Facultății de Horticultură și Silvicultură, voluntarii au amplasat flori de sezon la casele renovate.

Sponsori și parteneri

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul

  • Primăria comunei Pietroasa
  • Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului
  • Azur
  • Visma Software
  • Safe Fleet
  • DM Drogerie Markt
  • Linde Global Services România
  • ZF Group
  • Lăptăria cu caimac

Acoperire în presă